Getuigenis van Meegan

Naam: Meegan
Functie: maatschappelijk werkster in een sociale antenne
Afdeling: Algemene Sociale Dienst

Foto Meegan

Kan je ons iets meer vertellen over je werk?

Ik ben maatschappelijk werkster bij het OCMW sinds maart 2013, meer bepaald maatschappelijk werkster-titularis in een sociale antenne. Ik ben de referentiepersoon voor de dossiers die mij toegewezen werden.

De volledige dossiers van aanvragen om sociale bijstand worden aan een Comité voorgelegd dat één keer per week samenkomt. Natuurlijk besteden we wel wat tijd aan administratief werk want we krijgen veel aanvragen voor sociale bijstand.  

Ik verzeker wekelijks ook 2 permanenties; een sectorpermanentie en een titularispermanentie.

Tijdens de eerste permanentie ontvang ik alle nieuwe aanvragen. Deze kunnen zeer uiteenlopend zijn (financiële bijstand, medische hulp,…). Tijdens de titularispermanentie ontvang ik de gebruikers van wie ik het sociaal dossier beheer.

Ik ga ook op huisbezoek. Dat is een andere werkomgeving; ik kom bij de gebruikers thuis en natuurlijk zijn ze daar meer op hun gemak.

Mijn job is heel afwisselend, ik heb administratieve taken maar toch vooral een rol als veldwerker in contact met de mensen.

Wat trok je aan in deze functie?

Ik kan de mensen helpen om vooruit te geraken. Wanneer een gebruiker me zegt “bedankt voor alles wat u doet”, enkel dat woord “bedankt” geeft me veel voldoening. Als ik de mogelijkheid heb iemand te helpen om uit zijn problemen te komen, al is het maar één persoon op tien, dan heb ik mijn werk gedaan.

Welk traject heb je afgelegd vooraleer bij het OCMW van Sint-Jans-Molenbeek te komen?

Het OCMW van Molenbeek is mijn eerste werkgever. Ik heb mijn diploma van maatschappelijk werker behaald in juni 2012. Ik heb niet onmiddellijk werk gevonden want als schoolverlater is het niet gemakkelijk om aan de slag te geraken.

Ik had dikwijls horen vertellen dat het werk in de sociale sector niet gemakkelijk is. En, toegegeven, de gemeente Molenbeek, dat is ook niet geruststellend. Maar alles wat je hoort, is daarom niet altijd de waarheid. De gemeente onderneemt veel om Molenbeek op te waarderen en dat is erg belangrijk voor de jonge maatschappelijk werkers.

Ik had het nooit gedacht toen ik startte maar nu stel ik vast dat ik mijn job heel graag doe.

Hoe zou je je functie in 2 of 3 sleutelwoorden omschrijven?

Eerst en vooral de organisatie. Tijdens mijn sollicitatiegesprek heeft men mij duidelijk gezegd dat organisatie heel belangrijk is. Ik heb dat intussen zelf kunnen vaststellen. Molenbeek is een van de armste gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Elke maatschappelijk werker ontvangt ongeveer 18 personen per week. Je moet de juiste middenweg vinden tussen de verslagen en het werk met de gebruikers. Beetje bij beetje leer je je te organiseren en nadien loopt alles vlot. Als het de anderen vóór ons gelukt is, waarom wij dan niet?

Vervolgens is ook zelfstandigheid belangrijk. Je kunt je eigen werk organiseren. Je weet nooit hoe je dag zal verlopen. Afhankelijk van de mensen die zich aanbieden, is het altijd een verrassing. Het is ook daarom dat ik mijn job graag doe!

Wat is volgens jou het sterke punt van het OCMW van Sint-Jans-Molenbeek als werkgever?

Als je net begint, kom je nog niet meteen op de werkvloer terecht. Je volgt eerst drie weken opleiding waarin je uitleg krijgt over het werk in een OCMW. De verschillende wetten worden herhaald en je leert de informaticaprogramma’s van het OCMW gebruiken. Ik volg nog steeds opleidingen om me verder te verbeteren. Ook zijn er specifieke opleidingen over de verblijfsvergunningen, nieuwe procedures, informatica- of andere programma’s, ...

Het team is superbelangrijk. Trouwens, toen ik begon, heeft het me echt verrast dat je steun krijgt van het hele team. We zijn helemaal geen “nieuwkomertjes” die aan hun lot overgelaten worden. Persoonlijk ben ik heel goed ondersteund geweest. Ik heb nu nog altijd veel collega’s die me helpen. We worden voortdurend begeleid en zo leren we stilaan op eigen benen staan…

In ons OCMW is er ook de mogelijkheid om hogerop te klimmen, m.a.w. van maatschappelijk werker naar hoofdmaatschappelijk werker evolueren. Je kunt ook aan de slag bij de pool Werk. Als maatschappelijk werker zijn de mogelijkheden om hogerop te geraken dus heel divers.

Op het gebied van vakantie had ik al direct in 2013 recht op vakantiedagen, ook al ben ik pas in dat jaar beginnen werken. Ik weet dat dit veel nieuwkomers zal interesseren.

We hebben ook flexibele uurroosters, dat is een voordeel voor mensen die van ver komen. We kunnen beginnen tussen 7u45 en 8u45 en stoppen tussen 15u45 en 16u45.

Wil je nog iets toevoegen?

Als ik één goede raad mag geven, is het wel om geen vooroordelen te hebben over het werk in een OCMW. Het is werkelijk op de werkvloer, in een team en door de job uit te oefenen dat je beseft dat de vooroordelen niet juist zijn. Twijfel dus zeker niet om te solliciteren!
 

© OCMW van Sint-Jans-Molenbeek - Alphonse Vandenpeereboomstraat 14 - 1080 Brussel
Tel.: 02/412.53.11 - E-mail: cpas.ocmw.1080@molenbeek.irisnet.be

Created and hosted by Paradigm - Disclaimer