Welkom op de website van het OCMW van Sint-Jans-Molenbeek

Openingsuren OCMW

Het OCMW is geopend van 8u tot 12u en van 12u45 tot 16u

U kunt ons ook bereiken:

Minister Alain Maron bezoekt de Sociale Serviceflats en het ontmoetingscentrum Lemaire

IMG_1.jpgOp donderdag 2 februari bezocht Brussels minister Alain Maron, bevoegd voor gezondheid en welzijn in de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, de nieuwe Sociale Serviceflats Lemaire, samen met vertegenwoordigers van Iriscare, het Observatorium voor Gezondheid en Welzijn, het OCMW en Molenbeekse Woningen.

Deze nieuwe Sociale Serviceflats bieden sociale huisvesting aan tegen een betaalbare prijs. Er zijn 24 uur per dag en 7 dagen per week begeleiders aanwezig om de senioren (van 60 jaar of ouder) die er wonen te helpen. Van maandag tot vrijdag is er ook elke voormiddag een maatschappelijk werker aanwezig.
In dit gloednieuwe gebouw bevindt zich ook het ontmoetingscentrum Lemaire van het OCMW. Hier worden niet enkel warme maaltijden aangeboden, maar ook verschillende activiteiten en diensten (linnendienst, podoloog, kapper, enz.) voor de bewoners van de serviceflats en voor alle inwoners van de wijk van 60 jaar en ouder.

IMG_2.JPGEen bewoonster van een van de serviceflats toonde met grote fierheid haar appartement. Ze vindt het heel fijn om een eigen flat te hebben en daarnaast geniet ze van de sociale contacten met haar buren en de begeleiders.

Meer info over het ontmoetingscentrum Lemaire
Meer info over de Sociale Serviceflats: https://youtu.be/3NXNiIzO8L4

* Een initiatief van het OCMW van Molenbeek en Molenbeekse Woningen met de steun van IRISCARE en de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij.

Workshop Gezondheid en Welzijn: zijn beeldschermen een gevaar voor onze gezondheid?

Affiche atelier 3 santé et bien-êtreNaar aanleiding van een projectoproep die ons OCMW lanceerde in het kader van de Lokale Welzijns- en Gezondheidscontracten werden 6 projecten geselecteerd van verenigingen die actief zijn in de sociale sector en de gezondheidssector in de wijken Weststation of Historisch Molenbeek

Een van de geselecteerde projecten is dat van Buurthuis Bonnevie, in samenwerking met het Norman Bethune Medisch Centrum. In het kader van dit project organiseert Bonnevie workshops rond gezondheid en welzijn. De volgende workshop, "Zijn beeldschermen een gevaar voor onze gezondheid?", vindt plaats op dinsdag 7 februari.

Meer informatie vindt u in de bijgevoegde flyer.

Deelname van het OCMW-personeel aan Viva For Life

Viva for Life 2022

Ook dit jaar heeft het personeel van het OCMW van Molenbeek zich ingezet voor Viva For Life, de solidariteitsactie ter bestrijding van kinderarmoede.
De verkoop van gebak, truffels en soep, gemaakt door de medewerkers, de organisatie van een sponsortocht en diverse donaties leverden het mooie bedrag van 938 euro op!
Nogmaals bedankt aan al onze medewerkers die hun culinaire talenten in de strijd hebben gegooid en hun tijd hierin hebben gestoken en bedankt aan al onze gulle schenkers!
Samen zijn we erin geslaagd om een bijdrage te leveren aan de geldpot voor deze 10e editie van Viva For Life!

Hulp bij het betalen van uw energiefactuur

U heeft het moeilijk om uw energiefacturen te betalen? Daar bestaan oplossingen voor:

Alexandr Martinov © Creative Commons

- Het OCMW heeft een Energieloket geopend voor burgers die geen leefloon krijgen maar die wel hulp kunnen krijgen om hun energiefactuur te betalen.
Contact: 02/412.47.86 - guichetenergie@cpas1080.brussels
- U heeft een ingebrekestelling gekregen? In dit geval kunt u het statuut van beschermde klant aanvragen (= sociaal tarief). Hiervoor contacteert u:

De geselecteerde projecten voor de Lokale Welzijns-en Gezondheidscontracten

Logo Lokale Welzijns- en GezondheidscontractenZes projecten van verenigingen die actief zijn op sociaal en gezondheidsgebied werden geselecteerd na de projectoproep van het OCMW van Molenbeek in het kader van de Lokale Welzijns-en Gezondheidscontracten. De geselecteerde projecten bieden allemaal een lokale, participatieve en intersectorale aanpak voor de wijken Molenbeek Historisch en Weststation.

Met de steun van de GGC in dit innoverende initiatief wil het OCMW projecten steunen die aansluiten bij de realiteit van de doelwijken en beantwoorden aan de behoeften van de bewoners.

Lees meer over de geselecteerde projecten.

Opening van het competentiecentrum Schols

Voorgevel ScholsOp 5 december 2022 opende het OCMW zijn competentiecentrum in de Joseph Scholsstraat 4. Dit is geen sociale antenne, maar een centrum met focus op socioprofessionele inschakeling: studies, opleidingen, zoeken naar werk, … OCMW-cliënten kunnen er terecht om hun sociale en professionele vaardigheden te ontwikkelen. 

De volgende sociale diensten van het OCMW bevinden zich in dit gebouw:
• De cel Studies die studenten met een leefloon opvolgt tijdens hun studies.
• De projectfacilitatoren die de OCMW-cliënten begeleiden bij de uitwerking van hun professionele project en de erkenning en ontwikkeling van hun vaardigheden (opleidingen, stages, validatie vaardigheden, …).
• De dienst Werk die de cliënten voorbereidt op het actief zoeken naar werk.

Het competentiecentrum Schols is enkel toegankelijk voor cliënten van de cel Studies, de projectfacilitatoren of de dienst Werk.

Nieuw ontmoetingscentrum voor senioren in de wijk van de verloren hoek

Vignette Ontmoetingscentrum Lemaire
Bent u een inwoner van Molenbeek van 60 jaar of ouder en zou u graag andere senioren leren kennen uit de buurt?

Kom dan eens langs in het nieuwe ontmoetingscentrum Lemaire van het OCMW van Molenbeek.

Voor meer info

Verdeling van nieuwe boeken

OCMW boekhandel Als OCMW-cliënt kan u gratis een boek bestellen. Er is voor ieder wat wils: schoolboeken, didactische boeken en leesboeken.

Maak uw keuze uit onze catalogus en laat u meeslepen door een spannend verhaal!

© OCMW van Sint-Jans-Molenbeek - Alphonse Vandenpeereboomstraat 14 - 1080 Brussel
Tel.: 02/412.53.11 - E-mail: cpas.ocmw.1080@molenbeek.irisnet.be

Created and hosted by CIBG - Disclaimer