Alternatieven voor wonen in een rusthuis

Praktische informatie:

 • Verantwoordelijke project: 
  Christine Leclercq
 • Ferdinand Elbersstraat 20 (situering)
  1080 Sint-Jans-Molenbeek
  Tel: 02/481.99.40 
  Fax: 02/481.99.69
 • Project gefinancierd door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 

Het OCMW van Sint-Jans-Molenbeek beschikt over twee Kangoeroewoningen in de Bonnestraat in Sint-Jans-Molenbeek. Deze intergenerationele collectieve woningen bieden elk plaats aan vier personen ouder dan 60 jaar en aan een eenoudergezin met maximum twee kinderen ten laste.

Dit type woning is een interessant alternatief voor een rusthuis voor personen die zich thuis eenzaam of onveilig voelen of voor wie een dagelijkse omkadering noodzakelijk wordt.

De bejaarde bewoners hebben elk een eigen kamer en delen met twee een badkamer. Het salon, de eetkamer, de keuken, het terras en de koer zijn gemeenschappelijk voor alle bewoners van het huis. In een van de twee huizen is er een lift geïnstalleerd om de toegang tot de verschillende verdiepingen te vergemakkelijken. De huur is democratisch: ongeveer 260 €/maand.

Het eenoudergezin beschikt over twee kamers waarvan één met mezzanine, een eigen badkamer en een wc. Het gezin heeft ook toegang tot dezelfde gemeenschappelijke ruimtes als de bejaarden. De familie betaalt ongeveer 100 €/maand om de kosten te dekken.

Een maatschappelijk werker coördineert de twee huizen en is beschikbaar voor het uitwerken van een eventueel netwerk van thuiszorg in samenwerking met de bejaarde personen.

               Living Kangoeroewoning

 

© OCMW van Sint-Jans-Molenbeek - Alphonse Vandenpeereboomstraat 14 - 1080 Brussel
Tel.: 02/412.53.11 - E-mail: cpas.ocmw.1080@molenbeek.irisnet.be

Created and hosted by Paradigm - Disclaimer