Welkom op de website van het OCMW van Sint-Jans-Molenbeek

Openingsuren OCMW

Het OCMW is geopend van 8u tot 12u en van 12u45 tot 16u

U kunt ons ook bereiken:

Opening van het competentiecentrum Schols

Voorgevel ScholsOp 5 december 2022 opende het OCMW zijn competentiecentrum in de Joseph Scholsstraat 4. Dit is geen sociale antenne, maar een centrum met focus op socioprofessionele inschakeling: studies, opleidingen, zoeken naar werk, … OCMW-cliënten kunnen er terecht om hun sociale en professionele vaardigheden te ontwikkelen. 

De volgende sociale diensten van het OCMW bevinden zich in dit gebouw:
• De cel Studies die studenten met een leefloon opvolgt tijdens hun studies.
• De projectfacilitatoren die de OCMW-cliënten begeleiden bij de uitwerking van hun professionele project en de erkenning en ontwikkeling van hun vaardigheden (opleidingen, stages, validatie vaardigheden, …).
• De dienst Werk die de cliënten voorbereidt op het actief zoeken naar werk.

Het competentiecentrum Schols is enkel toegankelijk voor cliënten van de cel Studies, de projectfacilitatoren of de dienst Werk.

Nieuw ontmoetingscentrum voor senioren in de wijk van de verloren hoek

Vignette Ontmoetingscentrum Lemaire
Bent u een inwoner van Molenbeek van 60 jaar of ouder en zou u graag andere senioren leren kennen uit de buurt?

Kom dan eens langs in het nieuwe ontmoetingscentrum Lemaire van het OCMW van Molenbeek.

Voor meer info

Financiële hulp voor uw waterfactuur

WaterAls u de verhoogde tegemoetkoming in de ziektekosten geniet, dan heeft u recht op financiële hulp bij de betaling van uw waterfactuur.

In de loop van de maand oktober krijgt u een brief van Vivaqua waarin staat hoe u uw aanvraag moet indienen. U moet dit doen vóór 31 december 2022.

U heeft recht op deze hulp, maar u heeft geen brief gekregen? Bel dan naar het gratis nummer van Vivaqua: 0800 62 168. 

Meer info

Alexandr Martinov © Creative CommonsOpening van een Energieloket


Om inwoners van Molenbeek te helpen die moeilijkheden hebben om hun energiefactuur te betalen, opende het OCMW op 1 juli 2022 een Energieloket. 
Meer info
Uw aanvraag online indienen

OCMW boekhandel Verdeling van nieuwe boeken


Als OCMW-cliënt kan u gratis een boek bestellen. Er is voor ieder wat wils: schoolboeken, didactische boeken en leesboeken.

Maak uw keuze uit onze catalogus en laat u meeslepen door een spannend verhaal!

MenstruatiearmoedeStrijd tegen menstruatiearmoede


Hoewel menstruatieproducten een eerste levensbehoefte zijn, vormen ze voor veel vrouwen nog een grote kost en dan vooral voor vrouwen in armoede.
Om de toegang tot menstruatieproducten te vergemakkelijken, lanceerden we een aantal weken geleden een uitdeelcampagne op initiatief van de Voorzitster van het OCMW, mevrouw Gérardine Bastin.

Naar aanleiding van de campagne kunnen vrouwen die steun ontvangen van het OCMW (leefloon, equivalent leefloon of dringende medische hulp) voortaan één keer per maand gratis maandverband halen bij de sociale kruidenier Amphora dankzij de materiële steun van het Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen (FEAD).

Oekraïense vlagSpreekt u Oekraïens of Russisch?

Het OCMW van Molenbeek is op zoek naar personen die Oekraïens of Russisch spreken om zo de communicatie met Oekraïense burgers in de gemeente te vergemakkelijken.

Als u zich hiervoor wilt opgeven en zich enkele uurtjes kunt vrijmaken, neem dan contact op met ons op 02/412.53.80 of via e-mail: coordinationsociale@cpas1080.brussels

Alvast bedankt!

Oekraïense vlagСоціальна допомога особам

Oekraïense vluchtelingen

De POD Maatschappelijke Integratie heeft een informatiebrochure gepubliceerd over de maatschappelijke hulp voor begunstigden van het statuut van tijdelijke bescherming. Aarzel niet om de brochure te downloaden. Ze bevat zeer nuttige informatie voor Oekraïense vluchtelingen die net zijn aangekomen in België: https://www.mi-is.be/nl/studies-publicaties-statistieken/maatschappelijke-hulp-voor-de-begunstigden-van-het-statuut-van

De federale overheid geeft op deze website ook een overzicht van de verschillende soorten ondersteuning voor Oekraïners in België: https://info-ukraine.be/nl/ondersteuning-belgie

De gemeente Molenbeek is solidair met Oekraïne via haar ondersteuningsplatform Solidarité 1080 Solidariteit: https://www.molenbeek.irisnet.be/nl/ik-leef/sociaal-gezondheid/sociaal/solidariteit-1080-oekraine?set_language=nl

© OCMW van Sint-Jans-Molenbeek - Alphonse Vandenpeereboomstraat 14 - 1080 Brussel
Tel.: 02/412.53.11 - E-mail: cpas.ocmw.1080@molenbeek.irisnet.be

Created and hosted by CIBG - Disclaimer