Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home / Documenten / programme-de-politique-generale-2013-2018 / Infrastructuur
Document acties

Infrastructuur

Oplossing voor het gebrek aan ruimte in het gebouw in de Alphonse Vandenpeereboomstraat 14 – Maatschappelijke zetel van het OCMW

Accent op intergeneratiewonen en groepswonen

Oprichting van een hulpcentrum voor sociale economie

Aanpassing van de sociale antennes

Socioprofessionele integratie – Belle-Vue

Vandenboogaerde-site

Gelukkige Grijsheid

Residentie Arcadia

Oplossing voor het gebrek aan ruimte in het gebouw in de Alphonse Vandenpeereboomstraat 14 – Maatschappelijke zetel van het OCMW

Aankoop van een gebouw in de Onafhankelijkheidsstraat 56

De huidige maatschappelijke zetel beantwoordt niet meer aan de behoeften van de activiteiten van het OCMW. Op het vlak van stedenbouw is het gebouw in de Onafhankelijkheidsstraat in een gemengde zone gelegen. Dit betekent dat er kantoren op een oppervlakte van minder dan 500m² kunnen worden ingericht. Hierdoor kan een deel van de diensten al in een eerste fase worden overgeheveld. Er zal een vergunningsaanvraag worden ingediend in de loop van deze eerste fase om de kantooroppervlakte uit te breiden, zodat andere diensten in een tweede stadium kunnen verhuizen.

Gevolgen voor de bezetting van het gebouw in de Vandenpeereboomstraat 14

Na de verhuizing van sommige diensten naar de Onafhankelijkheidsstraat zullen de kantoren in de Vandenpeereboomstraat worden heringericht voor de diensten die blijven.

Terug naar het begin van de pagina

Accent op intergeneratiewonen en groepswonen

Naast het behoud van de kangoeroewoningen (Bonnestraat 4 en 10) plant men een nieuwe vorm van intergeneratiewonen in een gebouw van het OCMW, dat is gelegen in de Onafhankelijkheidsstraat 112. Hier zullen drie studentenkamers en twee gezinsappartementen worden ondergebracht. Ook in het gebouw in de P.V. Jacobsstraat 25 zullen studentenkamers en kamers voor senioren worden voorzien. Op de benedenverdieping van het gebouw zullen polyvalente zalen worden ingericht.

Terug naar het begin van de pagina

Oprichting van een hulpcentrum voor sociale economie

Aan de achterkant van het gebouw in de P. V. Jacobsstraat 25 paalt een atelier op de benedenverdieping aan het binnenplein van de Relais, het onthaaltehuis van het OCMW, gelegen in de Vandenboogaerdestraat 64. Hierdoor kunnen alle initiatieven voor sociale economie op eenzelfde plaats worden gegroepeerd, zowel degene die rechtstreeks als niet rechtstreeks verbonden zijn met het OCMW, zoals Tot Uw Dienst, Déma-R-âges, Greenworks en andere initiatieven die het OCMW op dat vlak nog zou willen uitwerken.

Terug naar het begin van de pagina

Aanpassing van de sociale antennes

We moeten, rekening houdend met de huidige moeilijke financiële omstandigheden van het Centrum, alles in het werk stellen om de gebruiker een zo hartelijk mogelijke ontvangst te bieden en meer op mensenmaat te werken, waarbij een gastvrije en functionele ontvangst centraal staat. De doelstelling is om de best mogelijk voorwaarden te creëren om zo bij te dragen tot een vermindering van de agressiviteit van sommige gebruikers waarmee de eerstelijnswerkers soms geconfronteerd worden.

Terug naar het begin van de pagina

Socioprofessionele integratie – Belle-Vue

De bedoeling van het passief renovatieproject Belle-Vue is om de socioprofessionele integratie (SPI) te stimuleren. Er zullen organisaties komen die op dat vlak actief zijn. Het OCMW zal er zijn diensten voor SPI op anderhalve verdieping onderbrengen.

Terug naar het begin van de pagina

Vandenboogaerde-site

De renovatie van het gebouw waarin het onthaaltehuis de Relais is ondergebracht, moet worden voortgezet. Er wordt een jaarlijks bedrag van € 75.000 voorzien voor de hele legislatuur om de noodzakelijke investeringen te spreiden. In 2014 is het volgende voorzien:

  • de renovatie van de keukeninstallaties (om te voldoen aan de verplichtingen van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen);
  • werken in de eetzalen om deze gezelliger te maken;
  • de verdere renovatie van de sanitaire voorzieningen, die in 2013 was begonnen.

In 2015 zullen er nog verscheidene aanpassingen worden gedaan, zoals het vervangen van de branddetectoren en de meubels en het herinrichten van een woonkamer/kinderruimte en van de tuin. Door de woning van de conciërge in dit gebouw onder te brengen en de kelders volledig leeg te maken zal het dagelijks beheer van het onthaaltehuis beter verlopen. In de rechtervleugel zouden de administratieve diensten van de Relais kunnen worden ondergebracht.

Terug naar het begin van de pagina

Gelukkige Grijsheid

De site Gelukkige Grijsheid zou integraal deel moeten uitmaken van het rusthuis door een andere soort zorg aan te bieden, zoals residentieflats. De huidige appartementen hebben slechts een oppervlakte van 35 m² en zijn dus te klein om er oudere mensen zelfstandig te laten wonen. Er zal een studie worden uitgevoerd om te onderzoeken of vier huidige flats naar drie toekomstige residentieflats zouden kunnen worden omgebouwd van 48 m² om zo aan de opgelegde normen te voldoen. Het beheer van deze flats kan aan het rusthuis worden toevertrouwd.

Terug naar het begin van de pagina

Residentie Arcadia

Wat het rusthuis betreft, voorziet de algemene beleidsnota van 2014 het volgende: het verfraaien van de gangen, het inrichten van een nieuwe professionele voorraadruimte, het vervangen van de verwarmingsketel om te besparen op de energiekosten, het onderhouden van de stookruimte en het plaatsen van waterverzachters, wat tot meer plaats in de Residentie zal leiden en zo het opslagprobleem van het OCMW gedeeltelijk zou oplossen. Het is ook noodzakelijk dat er wordt verder gewerkt aan vleugel 5 (1e verdieping), waarvan een gedeelte op termijn kan worden gebruikt door gedecentraliseerde diensten van het OCMW. Na de verhuizing van de sociale antenne Hoog zullen de senioren dankzij de nieuw ingerichte ruimtes langer zelfstandig kunnen wonen.

Er werden reeds geleidelijke aanpassingen uitgevoerd, door de ruimte optimaal te gebruiken om aan de normen voor het aantal individuele RVT-kamers te voldoen. Zo werden de lokalen voor ergo- en kinesitherapie verhuisd naar toegankelijker ruimtes.

Er moeten eveneens enkele technische problemen in het rusthuis worden opgelost. Zo is er het probleem met de liften, het systeem om de verpleegkundigen te roepen moet worden vervangen, de kamers moeten worden gerenoveerd en worden aangepast aan de huidige verwachtingen qua comfort (toegang tot internet, hogere stopcontacten, enz.), het aantal individuele kamers moet aan de normen beantwoorden en de keuken moet stabiel en vochtbestendig zijn.

Terug naar het begin van de pagina

Sociale netwerken

Facebook LinkedIn

Waar moet ik zijn?

Hier vindt u het adres van uw sociale antenne

 

© OCMW van Sint-Jans-Molenbeek - Alphonse Vandenpeereboomstraat 14 - 1080 Brussel
Tel.: 02/412.53.11 - E-mail: cpas.ocmw.1080@molenbeek.irisnet.be

Created and hosted by CIBG - Disclaimer